START PROGRAMERBJUDANDEN RESELEDARE
pic
BIOGRAFI KONTAKT bild bild
bild
BIOGRAFI
bild
Musiken, teatern och scenen har följt Torbjörn genom hela livet. Redan som femåring uppträdde han på revyscen tillsammans med sin pappa Britt Johan. En skola där han lärde sig att både agera och sjunga ut. Som sjuåring var Torbjörn med i radioprogrammet "Snurran" som sändes från Falun. Där hade han en enmansteater som auktionist från Grimsåker. Så här kunde man läsa i Expressen den 30 januari 1958, "Torbjörn gjorde stor lycka med sin enmansteater. Han illustrerade en auktion i Grimsåker på sin hembygds tungomål." Och på det viset fortsatte det.Torbjörn var med i olika sammanhang när det gällde revyer, där han både sjöng och spelade teater. Han var med i Lennart Hylands "Stora famnen" där Svenska Dagbladet beskrev honom som "grabben från de stora skogarna med de glömda kulturskatterna."

I januari 1958 medverkade Torbjörn i det första underhållningsprogram som sänts i TV:s historia "Stora Famnen". Programledare var Lennart Hyland och värdinna var Siv Malmqvist. Medverkade gjorde också Ann-Louise Hansson. Torbjörn framförde en dikt av Åker Erland Jonsson i Grimsåker "Auktion".

I de tidiga tonåren på 60-talet blev det popen som Torbjörn anammade. Nu blev han en av medlemmarna i Skintones, ett popband från Malung. Bandet var runt om i Dalarna och andra län, och även i Norge på turne, och blev ofta omskrivna som Sveriges yngsta popband då medelåldern låg på 15 år! De var med på poptävlingar och hade morgonsamling på skolor. Numera träffas bandet vart 10:e år för att göra en spelning.
bild
Torbjörn Korssell i Skintones på en bild som skickades ut till medlemmar i deras fan-club på 1960-talet.
bild
Skintones besökte Hagforsflicka på 1960-talet. Flickan hade vunnit en träff med det kända malungsbandet. Torbjörn längst till höger i glasögon.
bild
Bandmedlemmarna i Skintones. Från vänster Rolf Aspelin, Erik Lihm, Christer Söderlind, Torbjörn Korssell och Bo Aspelin längst fram.
bild
Skintones när det begav sig. Torbjörn som nummer två från höger.
bild
Skintones på 1960-talet. Torbjörn med saxofon högst upp till höger. Visst var de stiliga med Beatles-inspirerade frisyrer och kläder.
bild
bild
Curt-Börjes i början på 1970-talet. Fr.v. Sten Olov Svensson, Jan-Erik Forsström, Jonny Jönsson, Bengt Matsson, Håkan Persson, Torbjörn Korssell.
I början av 70-talet blev det dansmusik som Torbjörn spelade och sjöng. Curt-Börjes gav ut sin första LP 1973. Bandet bestod av medlemmar från både Malung och Mora. År 1978 blev det ett nytt dansband som fick Torbjörns stämma. Värmländska Scandinavians spelade över hela Skandinavien. År 1979 fanns Scandinavians med i EMA-Telstars artistutbud, där även artister som ABBA och dåtidens populära band var med. Så här skrev EMA-Telstar om bandet: "Från Värmland kommer massor av bra dansband. FrånVärmland kommer också Scandinavians. Ett band som lockar publik i alla åldrar. Deras allsidighet är deras styrka. Ett band som lägger ner intresse på det som publiken vill höra."
bild
fr.v. Torbjörn Korssell, Peder Englund, Bo Wiktorsson, Göran Hassel, Lars Persson.
bild
fr.v. Torbjörn Korssell, Bo Wiktorsson, Peder Englund, Lars Persson, Janne Kihlsten.
Scandinavians var ett härligt band med rötter i Jämtland. När bandet tog steget till Värmland passade jag på att bli en av medlemmarna. Vi turnerade flitigt under flera år i slutet av 1970-talet. Vi bokades av EMA-Telstar och spelade in skivor på Polydor. Från dessa år finns många härligt minnen och många härliga möten från långa turnéer i hela scandinavien.
Under 80-talet bodde jag i Stockholm och var aktiv inom Barbershop-musiken. Jag var med i flera olika uppsättningar av kvartetter varav den senaste var ”Chordbusters” som ni ser på bild. Från vänster till höger på bilden Björn Wahl, Torbjörn Korssell, Bertil Nyström and Greger Nyström. Jag var också en del av ”Vocal Vikings” (Stockholms Barbershop-kör) som jag också dirigerade. Kören och kvartetten hade förmånen att få vara ute på flera turnéer bl.a till Holland, England och Spanien. Kvartetten kom så långt så vi vann en silvermedalj i de Nordiska mästerskapen i kvartett-sång i barbershop-stil.
bild
bild
Efter tiden i Scandinavians följde en tid av teaterstudier på Calle Flygare teaterskola och musikstudier till musiklärare i Stockholm. Där slöts kontakten tidigt med det som idag är Vocal Vikings, ett gäng som Torbjörn även dirigerat. Torbjörn hann även med att sjunga Barbershop i kvartett under sin tid i Stockholm. I slutet av 80-talet bar det av till Malung igen och arbetet som musiklärare på grundskolan och gymnasiet. På lediga stunder spelar han i olika musikaliska konstellationer men framförallt själv som trubadur. För 10:de sommaren i rad har han också spelat "Hans Gabrielsson" i utomhusmusikalen "Under samma himmel" i Malungsfors. En CD-skiva med musiken från teatern från musikalen har spelats in och finns att köpa.
© korssell.se. Producerad av Mikael Danielson.
Adress: Gärdevägen 4, 782 30 Malung | Mobil: 0708-71 09 30 | E-post: torbjorn.korssell@gmail.com
bild bild
bild